Sunday, October 19, 2008

Dag 9 i Split og Trogir – blir det eldre nå tro?

Split ble sannsynligvis dannet allerede i slutten av det 3 århundre EK, og den romerske keiseren Dicletian bygget sitt fantastiske palass her. Vi gikk inn i dette enorme slottet, som er unikt og også på Unesco's liste over verdensarv.

Etter frokost på båten, ruslet vi i land, og fikk oss en fin plass i en ny og lekker buss-sak som skulle ta oss til en annen liten by, nemlig Trogir, en enda eldre by.

Guiden vår Marija var ei nydelig lokal jente, med enorme kunnskaper om sitt land og folk og fe, og engelsken hennes var super. Hun viste så tydelig at hun var glad i landet sitt!

I Trogir har de en nydelig piazza foran katedralen i gamlebyen (akkurat som det er noe annet her i dette landet en gamle byer) – og vi fant oss selvsagt en stol og et par flasker med lokal øl. 2 flasker øl til 30 kuna (ca 35 nok) er ikke hakkendes galt. Særlig når vi vet at stedet vi er på lever av turistene. Men, jeg synes det er greit jeg, at vi er med på å finansiere restaureringen og bevaringen av noen av de eldste byene i Europa!

Tilbake i Split vandret vi litt rundt i gatene, og fant en lokal Konzum som solgte helt utmerket lokal RV til få kuna, som vi smuglet om bord. Gøy med litt lokale viner og! Dessuten er de helt anstendige i smak, om ikke akkurat så forferdelig spennende. Vi kjøpte med litt lokal spekeskinke og, så når vi kommer hjem, kan vi kose oss med Barcelonsk Manchego Curado og Kroatisk Spekeskinke!

Slutten på turen nærmer seg, i morgen kommer vi til en rar by som heter Koper, og det er et nytt land, nemlig Slovenia! Slovenia har verdens minst kjente vin-industri, fryd og glede!


No comments: