Thursday, July 17, 2008

13. juli... og Damprosjektet som flytter 1.2 millioner kinesere...

Gårdagens aften ble en typisk sen og våt en. Dette er en utrolig fin gjeng å være på tur med! Vi har hatt det moro til langt utpå natten, og det var vel ikke til å unngå at Per gikk alene til frokost i dag tidlig! Men det var jo sikkert bra for ham, da kunne han konversere de søte og yndefulle på kinesisk alene med seg selv! Etter fruekosten, møttes vi under Iowas foredrag om Damn Gorgeous (The three gorges Dam). Vi har samlet litt opplysninger, og tørre fakta kan fylles inn i lange eller korte trekk, disse kommer senere.

Etter lunsj med deilig kinesisk hvitvin (seriøst) – ble det tid til en nap før vi kom inn i første sluse. Fascinerende å være i en sluse sammen med 5-6 andre båter! Vi var fus og størst og hadde sterkest tute!! Her i Kina er nemlig det viktigst - både på land og vann - tuta skal ha skikkelig låt!

Dette var første sluse, vi skulle senere gjennom flere, men det er alltid spennende med den første, og båten vår er L a n g!

Etter nap og sluse, klappet vi til kai i Sandouping her måtte vi spankulere gjennom en kinesisk elvekrus-båt av en helt annen standard enn vi har (les: skikkelig lørje). Jeg trodde vi gikk gjennom mannskapets kvarter, men det var visst resepsjonen! (jeg tørte ikke å ta bilder!

Om bord i bussen fikk vi en ny flott lokal guide, som også snakket glitrende engelsk (Sheri) – hun visste alt om dam-prosjektet. Og hun fortalte også at hun var barn av en far som brukte mesteparten av sitt voksne liv på å jobbe på dammen. Hun var så full av kunnskap, og vilje til å formidle denne, og hennes helt klare budskap var at dammen for henne var verken renere eller mer energi til byene, men flomkontroll nedover Yangtze elven. Hvert 10. år kommer en megaflom, som drar med seg folk og fe, katter og kryp, alt vannet greier å flytte. Forrige flom var i 1998, så de venter en i 2008. Jeg håper inderlig at den ikke kommer, men da har de allerede litt mer kontroll på vannet pga dammer og sluseanlegg de kan stoppe og slippe vann i mengder tilpasset faret de skal gjennom!

Å være på dam-anlegget var en egen opplevelse, dette er nemlig verdens største damprosjekt, og det synes! Det er enormt! Etter at det er ferdig, vil dammen/innsjøen den lager være ca 60 mil lang! Tenk en innsjø som er som fra Oslo til Trondheim! Skremmende! Da kunne jo trønderne bare laget seg en Stena Ormen Lange, og fossrodd ned til oss i sivilisasjonen!!


Kveldens middag var i grunnen litt kjedelig, kun suppa (kremet løksuppe) skilte seg ut som noe hel t spesielt!

Etter middag var det nok en sluse, og vi slappet av i baren hos Eric (bildet), Jeff og Sissy. De er så søte, og mister aldri tålmodigheten når Per maser for mye om gloser og skrivemåter, karakterer og pinyin-lyder!

Tidlig kvelden, rundt 2230!

Ganbei!

No comments: