Thursday, July 10, 2008

Første dag med gjengen....

Vi er jo vant med cruise-tilværelsen, så det å være turister ut og inn av busser er helt ok- særlig når det ble med denne gjengen vi skal tilbringe 12 dager sammen med! Dette blir kjempe!

Daniel -heter egentlig noe som hørtes ut som Pong, er en utrolig flink og flott fyr, som kan masse om landet sitt, og er veldig glad i det. Det å være med rundt sammen med ham, er en opplevelse i seg selv. Han forteller om seg selv på en naturlig og fin måte, og setter Kinas nåtid i et perspektiv som gjør at vi kan identifisere oss litt med det. Han innrømmer personlige politiske retninger, forteller om hvordan ting virkelig er, og at de synes de er på rett vei til å bli et fint land! Men - han ser også problemene, med forurensning, energikrise, trafikk-kaos i større byer (vi har stått i køer i dag som gir rushen i Oslo et helt annet perspektiv!)

Gruppeturismus
Kult også at gruppen vi skal være sammen med den neste halvannen-uka er på 20 personer, og vi kan allerede navnene på nesten alle (alle kjenner oss - vi er de eneste fra nord for Sinsenkrysset, resten er fra USA og Canada av denne gjengen). Vi er vel som vanlig av de yngste, i hvertfall er jeg den yngste på vår buss, men det er helt greit, vant til å være the kid jeg! Per får praktisert kinesisken sin så det er en fryd, og han koser seg som en unge når han kan komme med innspill og litt intrikate spørsmål til Daniel. Og Daniel svarer villig vekk, og synes det er litt arti med litt mer enn bare det overfladiske. Per vet å være forsiktig, han kjører ikke på med politikk osv, men mer om historie og annet som han har lyst til å vite mer om!

Yu Gardens
for andre gang... vi var der for 3 år siden, og vi var der i går, og altså også i dag. Men i dag var det så varmt at jeg tror jeg svetta ut minst 2 liter! Flott allikevel, og deilig at det ikke var så mye folk!
Hageanlegget var en gang privat, med store fine bygg av skikkelig kinesisk arkitektur, nå er det altså en flott hage med te-hus og annet som er åpent for almuen. Helt nydelig. En del av hagen blir i disse dager restaurert - og det viser at de ønsker å ta vare på noe av det som var, i denne storbyen som snart består av høyhus på alle kanter! (ref. min blogg i går).

Shanghai Museum
Var en deilig opplevelse... særlig fordi hele museet var utstyrt med luftkondisjonering! Vi var rimelig våte pga luftfuktighet når vi entret dette flotte museet, som har alt av historien - keramikk og porselen, kalligrafi og segl, statuer, tradisjonell tegnekunst, og utstilling av møbler fra Ming-dynastiet!

Vi fant til og med en bok med kjent motiv på forsiden -nemlig en bok om Edvard Munch - og på forsiden var selvsagt Skriket!Akrobater...
Etter en overordentlig kinesisk middag med minst 15 retter, dro vi på skikkelig kinesisk akrobatikk-show. Dette var fantastisk, vi har aldri sett maken. Alle varianter av akrobatikk ble vist, og det var vel særlig jentene uten et ben i kroppen, og sjonglører som ikke hadde respekt for porselenet! (det gikk bra)!

Nå er det natt i Shanghai, vi har pakket det meste, og studenten sover. Han har foreløpig hatt en skikkelig vellykka tur - jobben med glosepugging har ikke vært bortkasta! Han husker masse!

No comments: