Tuesday, August 2, 2011

Beijing - tredje dag (kalligrafi og hutong)

Etter en deilig frokost på hotellet, og løfte om litt færre varmegrader (og vi kunne øyne vind i løvtrærne utenfor vinduene) vandret vi med freidig mot ut i Beijings formiddagstrafikk. Her er det rush-tid hele døgnet, med litt mindre rush etter mørkets frembrudd.
Gangbrua over til Liulichang er vakker!
Dagens plan var å komme oss over til Liulichang – der kunsthåndverkere og håndverkee solgte varene sine under Ming-dynastiet. Verkstedene i dette området laget og solgte fliser. I dag er denne gaten restaurert, og her finnes vegg i vegg med ”antikvitets-handlere” og mange butikker som har spesialisert seg på malerier, kalligrafi og segl. Her fikk vi kjøpt kalligrafi-ruller som skal gis bort i gave når vi kommer hjem.
Samtalen fløt faktisk lett på kinesisk og engelsk inne på bakrommet....
Mannen som laget vår bestilling (det ferdige produktet blir ikke vist før vi kommer hjem til Norge).

Det som var veldig moro her var at Per fikk pratet kinesisk med de to mennene som hjalp oss, de var utrolig hyggelige, det var sikkert ikke rart - vi brukte litt penger hos dem.  Og – de hadde hørt om hva som hadde foregått i Oslo 22. juli. Så de får i hvert fall nyheter inn utenfra her!

Noen forretningsmenn visste helt klart hvordan de skulle få svette "big-noses" til å bli blide og fornøyde, samtidig som han fikk demonstrert varene sine! I denne butikken solgte de nemlig håndmalte vifter! Og den virket helt utmerket!

I butikken hans fikk man blant annet kjøpt fantastiske malerier - og de ovennevnte vifter, og kalligrafi.I døren til denne butikken hadde de en nydelig liten dørvakt...
Denne pusen hadde nok akkurat åpnet øynene! Nudelig var han!
Vi spaserte fram og tilbake i gaten, utrolig mye morsomt å se – og jeg ble etter hvert fasinert av alle de rare syklene og mopedene.  Har ikke helt tall på hvor mange jeg tok bilder av….I enden av en av gatene vi spaserte i, kom vi til en hutong, som vi bare måtte spasere gjennom.


Utrolig liv, det virker veldig fattigslig, men menneskene så ut til å ha det fint. Jeg ville ikke presse kameraet på folk, så jeg tok ikke så mye bilder av menneksene. Men, ute i gateløpet satt 5 kvinner og spilte Majong, og jeg fikk gubb til å spørre pent om jeg fikk lov å ta et bilde. De så veldig skeptiske ut, men når den ene damen trakk ned skjørtekanten så anså jeg det som greit….Litt lenger borti gaten drev to menn og silte sand sånn man gjorde hjemme i ”gamle dager” – jeg tok et bilde av dem og jeg! De hadde ikke noe i mot det!


Inne i hutongen krydde det av mopeder og ben-propellerte doninger. Denne var vel en av de mer hjemmesnekra.


Vi gikk tilbake til stedet der vi kjøpte kalligrafi-rullene og fikk oss en god lunsj (nudler i suppe og dumplings). De hadde nok gjort en fin handel på vårs i dag! Dumplings er en stor greie her - det er kjempegodt, og det er aldri to steder som har samme oppskrift. Og - de er spennende og dekorative!
Dumplings med grønnsaker og svinekjøptt. Gøtt se!

Det enkleste var å spidde dem.... da holdt de liksom fred!

Dette var en utfordring med pinner og skje.

Etter den sene lunsjen fant vi ut at klokken var mange, og vi burde trekke oss tilbake til hotellet for en ettermiddags-rast. Drosjemannen skjønte Persen helt utmerket, og kjørte oss hjem gjennom en voldsomt tett ettermiddagstrafikk..

Utenfor hotellet sto en stor gruppe ”hvitinger” med et kjent symbol på brystet. Viking River Cruises! Våre med-cruisere har kommet. Og sammen med dem sto James, og vi meldte oss for ham, slik at de vet at vi er her. Det viste seg at vi er i hans gruppe, så da har vi et fjes og et navn på reiselederen vår! Koselig.

Etter ettermiddagshvil, fant vi ut at vi hadde fått nok pinne-mat i dag, og valgte igjen TGIF. Biffene var kjempedeilige, om enn servicen noe uvant fra det vi er vant til fra USA.  Her er det liksom ikke nødvendig  å fjerne brukte tallerkener før gjestene har gått… det å tro at vi kanskje ville sitte ved bordet og kanskje ha en vin til eller kanskje en kaffe/te.. det er ikke til å tenke på liksom.

Jaja – vi greier oss fint vi, nabo-stedet hadde vin til oss, Liv fikk et stort friskt glass italiensk hv til 28 RMB, og Per, Bjørn og ego delte en karaffel til 80 ditto, dette smakte av fugl, når vi sammenligner med prisene på vin på hotellet. Der koster et glass kinesisk hv eller rv 80 RMB, og et glass Rosemount Shiraz koster 100 RMB!  Og – stedet vi fant selger en te de kaller Norwegian Wood! Vi får se om vi ikke må teste den før vi reiser hjem.

No comments: