Monday, August 15, 2011

Jingdezhen - verdens porselenhovedstad!

Så seiler vi videre fra Wuhan på vei til Nanjing. Et stopp i Jingdezhen - Jingdezhen (kinesisk: 景德镇; pinyin: Jǐngdézhèn), eller Fowliang, er en kinesisk by og et byprefektur i provinsen Jiangxi i det sentrale Kina. Befolkningen (2006) er på 1,53 millioner.

Stephen som ikke greide å si "kiln".

På kaia møtte vi en herlig ung mann - "Stephen" som skulle lose oss trygt til porselensfabrikken. Han hadde en flott engelsk, men sleit fælt med sine "kiln" - (ovnen der de brant produktene de hadde laget.)
Utenfor fabrikkbygningene var det satt opp bord og krakker man kunne hvile på (jeg turte ikke teste om de holdt, men det gjorde de helt sikkert... og over alt så vi utstilt produkter som var laget her på fabrikken. Blant annet disse kjempeurnene... lurer på hva slags blomster de er beregna på?
Stephen forteller om urnen, som blir laget i 3 deler ....

mens James har et mer ømt og kjærlig forhold til den andre urnen...
Til og med på happy-room var det håndmalt og håndlaget porselen...


Dette må være de vakreste håndvaskene i noe happy-room  vi så i Kina...
Det var gruelig varmt, men det var utrolig moro å se produksjonen, fra leira ble lagt på dreieskiva til de ferdig brente boller og vaser, asjetter og kopper ble håndmalt. Mye nydelig håndverk!Det var helt stille, bare våre stemmer hørtes i lokalene. Ikke maskinstøy eller noen form for annen mekanisk motorlyd! Alt gikk på håndmakt. Utrolig å se i 2011. (og legg merke til han på bildet over - sigaretten hang der hele tiden)

Etter dreiing og mekking, ble alt porselenet bragt inn i de store ovnene hvor de ble brent. (Kiln...)


Det gikk med en del ved - sånne stabler var der mange av...Og etter brenninga var det dekoratørene og malerne sin tur. For noen kunstnere! Dette var utrolig flott å se, vi fikk også se mye av de ferdigmalte produktene rundt i hagen. De hadde og en stor butikk der de solgte produktene sine. Et par fra bussen vår kjøpte en stor urne som de skulle få sendt hjem til USA... lurer på hvordan det gikk!

Etter  selve produksjonshallene gikk vi en tur i den vakre parken rundt området. Det var forferdelig varmt så vi måtte til slutt be Stephen om å lose oss tilbkake til en aircondisjonert buss - 40 varmegrader og fuktig som fy - varmt for oss nordboere!


To varme damer av typen nordboere....I bygningen sto det et slags kinesisk piano, håndmalt porselen selvsagt.

Vakre broer over lotus-dekket vann.

Gangveier og broer inn i skogene. Litt kjøligere her ..

Inni hagen traff vi denne karen...


Tilbake på bussen og lunsj før vi skulle til sjoppe-land for porselensgale mennesker. Lunsjen var på 12-15 retter og øl..
Deilig drikke etter vandring i mange 10talls varme grader!
Mange retter, noen fat var fjernet av plasshensyn...
 Så etter lunsj var det sjopping. Vi kjøpte ikke så mye, et par te-krus som ble pruta ned noe vanvittig, og en porselenspenn.... svidde vel av en hundrelapp der ja. Og så fikk Persen tak i iskaldt (en flaske var frossen) vann til oss, og da var alle glade!

Lurer på om de bærer alt dette ut og inn hver dag....
Det var kun porselensbutikker over alt...

Hjem kjære hjem!

No comments: