Wednesday, August 17, 2011

Nanjing - Suzhou - Shanghai

 Siste stopp før vi ankom Shanghai var Suzhou. Dette ble både en innmari kul, og en ganske teit stopp. Men - vi starter med begynnelsen på dagen!

Tidlig på morran ankom vi Nanjing, hvor vi skulle avgå. Eller gå av? Vi ble litt usikre når vi så kai-anlegget. Her må Viking virkelig få gjort noe. Det føltes både ekkelt, farlig, møkkete, og mange andre ord. En nedtur etter alle de fine dagene vi har hatt på Yangtze! Det ble litt kaotisk, så bilder ble det ikke noe av.

Bussen var heldigvis ganske grei, og turen til Suzhou gikk unna på et par timer. På bomstasjonen før byen stoppet vi og fikk ombord guiden vår for dagen, Allie. Hun var noe for seg sjøl.

Suzhou  er kjent for flere ting, blant annet kanaler (som vi ikke så noen av dessverre, og det synes mange av oss var veldig dumt), silkefabrikkene og hageanleggene.  Vi så noen kanaler, men ikke sånn som vi tenkte - med sampaner og folkeliv. Suzhou er liksom "Kinas Venezia".

Men vi kom oss da til Silkefabrikken, hvor vi fikk se hvordan ormene traff hverandre, laget familie fikk silkeormbarn, og de barna som ikke døde inne i silkekokongene fikk vokse opp til nye silkeormer som traff hverandre, laget famlie, fikk silkeormbarn, og de barna som ikke døde inne i silkekokongene sine fikk vokse opp til nye silkeormer som traff hverandre, ... osv osv osv.

Allie forteller om livssyklusen til en silkeorm..

Silkeormene er utrolig kresne. Det eneste de vil ha, er morbær-blad. Silkeormer spiser morbærblader både dag og natt og vokser seg stor på . Larven har ikke et indre skjelett men et ytre hudskjelett. Vekst skjer ved at den skifter hud.


og her "eat and poop - eat and poop"

Ormene har blitt silkeprodusenter

Her blir de sortert, de enebarna, tvillingene og trillingene...

Enkelt utstyr for å finne enden på tråden...

Enden er funnet, her blir silketråden spolt opp på sneller. Det er opp til en kilometer med tynn tynn tynn silketråd på hver!
Kokongen er laget av en sammenhengende tråd som kan bli opp til en kilometer. Kokongene blir lagt i kokende vann som dreper larven. Det varme vannet gjør det også lettere å finne enden, og nøste opp silketråden på spoler . Den kokte silkeormen blir ofte spist (jæææk).


En annen måte å bearbeide kokongene på - en og en blir  dyppet i kokende vann og vasket...

og åpnet

og struuuuket over rammer

så blir disse igjen struuuuuuuuuuuket ut til store flak som blir dyner! Deilige silkemyke dyner!


Mens den silken som blir spunnet blir til vakre plagg, både tradisjonsrike kinesiske drakter, og mer vestlige design. Her er hjemmesiden til fabrikken, hvor man også kan se hva de lager. Mye fint, gubben greide å få med seg 4 fine silkeskjorter, jeg greide meg med et par skjerf.

Fornøyde silkesjoppere...
Etter silkesjopping var vi klare for lunsj i denne byen hvor de mener de har Kinas vakreste piker,
 og Kinas søteste mat. De har også mye trafikk og sykler...

Bilde ut av bussvinduet...

Etter lunsj - som ikke var noe særlig minneverdig, og som i tillegg ble servert med varm øl (det var ikke noe sjokk at det kom 3 busser med svette tørste turister .....) dro vi til The garden of the Master of Nets. (link til Wikipedia). Denne hagen kunne de spart oss for, det var altfor varmt, altfor mye folk og guiden vår var altfor opptatt med sin egen mobiltelefon til at vi fikk noe ut av det hun eventuelt kunne om hagen.

Men den var litt fin da... og når vi først var der, tok vi jo bilder.

 
Allie var mest opptatt av det som skjedde på sin mobiltelefon.


Vakre bygninger

Og hvem fant vi i hagen, kanskje den kuleste blomsten, nemlig Chloe fra båten! :DEn god ide til gjerde-design... bambus ...
  
Vakre trær og steiner gror inni hverandre.
Store koi/karpedammer med lotus

 
Masse folk som ville ta bilder.

Denne tassen hadde det varmt. Han sto stille så lenge at vi lurte på om han var levende... det var han .. og søt.
Og han hadde halsbånd med bjelle på.

Tilbake til bussen og drøye 2 timer til Shanghai.... stampekø men vi kom da fram til slutt. Og hvor vi skulle bo? På Portman Ritz Carlton selvsagt. Kun det beste er godt nok!

Liv har også skrevet om, og lagt ut en del fine bilder fra Suzhou


No comments: