Thursday, August 18, 2011

Shanghai - siste dag i Kina

 Shanghai er en veldig moderne by med mye historie. Den er veldig forskjellig fra Beijing, som først de siste årene har blitt en mer moderne by. Beijing føles mer "kaotisk" - trafikken er overveldende og folk er fremdeles litt tilbakeholdne (men veldig veldig hyggelige) mot oss big-noses.

Shanghai (kinesisk: 上海; pinyin: Shànghǎi; shanghainesisk: [z̥ɑ̃̀hé]) er den største byen i Folkerepublikken Kina, og er verdens største havneby. Befolkningen anslås (2005) til 13 356 000 innbyggere, inklusive forsteder. I den bymessige kjernen er det 9,3 mill. innbyggere. (kilde: Wikipedia).  I følge informasjon fra den nyeste folketellingen i Kina fra 2010, er Shanghai's totale befolkning  23,019,148 personer pr. 1 November 2010. Dette er    m a n g e!

Nattesøvnen ble forstyrret av et forferdelig tordenvær. Det var ganske rart å oppleve dette der oppe i 18. etasje. Regnet piska så hardt mot det digre vinduet, at det var totalt umulig å høre seg selv tenke. Så det lot jeg være. Å tenke... Jeg liker nemlig ikke tordenvær.....

Morgenen kom da etter hvert - veldig fort, vi måtte være utenfor på bussen før de hadde hengt opp sola eller noe. Dette for å rekke det James hadde planer om før vi tok over på egenhånd.  Vi hadde nemlig våre egne planer for dagen.

Planen til James var nemlig først å dra til vakre Yuyuan gardens,  her har vi vært 3 ganger før, men det er alltid vakkert der. Og hagen er så stor at den ikke føles totalt overbefolket. Dessuten er det fine basargater rundt selve hageanlegget som er artige å rusle i. Etter hagebesøket var det ned til the Bund - også et "must" når man er i Shanghai. Langs The Bund finnes mange gamle bygninger. De fleste av disse bygninger er i dag beskyttede som historisk verneverdige, noe som er bra, fordi Shanghai har ikke mye igjen av det opprinnelige!

Etter the Bund skulle man egentlig spise lunsj før man skulle på Shanghai Museum. Dette museet har vi vært på før, og det er flott det, men det er liksom "been there done that" - og Liv og Da Xiong var enige, dette var ikke helt deres greie.  Så vi sa hade til James og gjengen, og dro på eventyr!

Her er en photostory fra YuYuan gardens: (alle bildene er tatt av meg)


Ego og Persen med the Oriental Pearl TV tower i bakgrunnen - dit skal vi!
Våre mål for egen vandring var å først komme over på den andre siden av elven, til å løse dette problemet tok vi ferje - bilde fra Livs blog:


Så spaserte vi langs elven til Tårnet vårt, med vår spasering tok dette en halvtimes tid. Mange høye - utrolig høye - bygninger og - den vakreste rundkjøringa jeg har sett!

Shanghai Skyline... (helt til venstre skimtes målet for dagen... vi gikk faktisk forbi alle disse bygningene...
 Skyskraperne lå på rad og rekke  - men det var vanskelig å ta bilde av dem anna enn en og en:


Skyskraper og knotten til Persen...
 
og dette er bare noen og 40 etasjer... puh
Dette må være en av de flotteste rundkjøringene jeg har sett...
Hit skulle vi til kule nr. 2 - ved hvert av "hullene" mellom 1. og 2. kule er det hotell- suiter, som  visstnok koster
20.000 USD pr natt! (men det er med frokost da...)

Mere ravende ruvende - og krana - den er med og bygge et nytt bygg på over 120 etasjer!

Mener å huske at dette er Hilton Hotel... Litt mitt ;)

Det å få kjøpt billetter var en historie for seg, heldigvis kan Persen slå om seg med kinesiske gloser (selvom de i Shanghai ikke snakker mandarin (mer klementin...) , og vi ble enige om at vi kun trengte å dra til kula på midten. Liv liker ikke de store høydene, og vi hadde vært på toppen før, så det var helt greit for oss. Blogget om Shanghai i 2008 og   da vi også var oppe i tårnet.


Inn til selve tårnet er det en sikkerhetssjekk og det er ikke mye som er lov!
Ikke fikk man lov å være hverken full eller gal  eller naken!


Men vi var både påkledd, relativt edru og rimelig ved våre fulle fem (eh fire) og fikk allernådigst lov å komme inn. Vi skjønte vel at vi enten var VIPper eller så var vi veldig få som ikke ville helt opp... for slik så køene ut... vi alene i en... mens resten av verden i en annen.... og lykkelig og glade var vi for det!

Oppe i kula er det en fantastisk utsikt over byen Shanghai. Jeg lar bildene tale for seg sjøl:


 Etter tårnturen tok vi turen i det historiske museet i underetasjen, hvor de har en utrolig samling av modeller av hus og gater fra det gamle Shanghai som nå er borte. Dette museet har vi vært på før, og jeg lar Liv sin blogg stå som referat fra museumsbesøket.

Et tredje mål for turen var å finne en bokhandel så Persen kunne kjøpe med seg litt bøker om han fant noe som kunne passe. Og hva fant vi  i butikksenteret under tårnet:

Persen leter etter litteratur å ta med hjem....

og se hva han fant....  den skal være med hjem!


 Så var det å finne t-banen - den var vi kjent med fra før, og noe helt annet enn t-banen i Beijing. Shanghai har et helt annet og mye mer moderne og velutrustet t-banesystem. Vi fant fort banen vår som skulle ta oss til den stasjonen som var nærmest vårt Ritz-Carlton, og vi regna med at vi på veien ville finne et spisested med proper kost for 4 glade sultne og tørste vandrere.

Og vi fant vi fant - en helt typisk kinesisk kafe... Alway's Cafe som hadde både kinesisk og vestlig mat, noe som passet oss midt i tallerkenen! Jeg var litt lei mat med ris, og gubbemannen min ville veldig gjerne ha ris, så da ble dette et flott alternativ. Og så så kald og fin øl da gitt!


Et helt typisk kinesisk spisested i Shanghai....

Siste lagbildet for denne gang!Kveldens akrobat-show var fabelaktig, men vi fikk ikke lov å ta bilder (de ville vel selge programmer... )

Dette bildet tok jeg i 2008, og begge numrene var  med i år og

Hadebra for denne gangen, Kina! Vi har hatt en fantastisk tur, og vi kommer helt klart igjen!

No comments: