Wednesday, August 10, 2011

Kløfter og broer, både gamle og nye

Denne dagen har jeg sett fram til. Først litt tidlig opp for å få med oss litt frokost, jakt på vasketante Sara for å få henne til å finne en som kunne fikse airconditionen, for nå var den nemlig nesten død,  før vi rundt halv ti gikk om bord i mindre båter for å dra inn i kløftene – ”gorgene”. Her var vi også forrige gang – og det var utrolig rart å se hvor annerledes det ser ut med 30 meter høyere enn den var sist. ”By-by brua” (hade-brua) The Dragon Bridge” er borte og den nye ”New Dragon Bridge” er bygget – 15 meter høyere over havet enn den gamle.  James fortalte at siste gangen han var med en gruppe under by-by-brua satt de i små sampaner for å komme under broa! 

Seilingen innover i Gorgene, først Dragon Gate Gorge, så Misty Gorge og til slutt Emerald Gorge.  Er utrolig vakker, litt følelse av norske fjorder og fjell, men allikevel litt annerledes. Mye søppel flyter på elven. Noe kommer fra byene og boligene som ligger under vann, noe kommer på grunn av at vannstanden går så mye opp og ned. Denne uka hadde de renset overflaten i elven utenfor Wushan, de drar store nett over og drar med seg søppelet. Søppelet er både ordentlig ”søppel” – plastikk, ting og tang, masse sko som flyter nedover (dette er en historie for seg) men også busker og trær, ting og tang som blir med når vannet stiger. 

Etter å ha dratt de store nettene over elven, drar de søppelet opp på land, og brenner det. Dette så vi resultatet av, en forferdelig smog over byen Wushan. Heldigvis var ikke denne smogen inne i kløftene, og den luktet ikke så veldig.

På vei tilbake til Century Emerald møtte vi mange store elvecruise-båter, både båter tilpasset vestlige turister, men også mange tilpasset den kinesiske turist, litt mer slitent,  man ser at båtene holder en helt annen standard.

Vi hadde fått besøk av 2 båter til når vi kom til Emerald, en litt mindre lå i midten, og en stor lå ytterst. Den ytterste var et hyggelig syn, det var nemlig Century Sky, den båten vi var med på Yangze forrige gang! Storveis.

 Skoene? Det er en tradisjon å kaste sko uti elven for å holde onde ånder borte!
Det var deilig å komme inn på hybelen og kjenne at det igjen var luftig og godt! Takk til Sara og hennes kumphaner.
Kvelden ble brukt til deilig middag, og en times tid på dekk for å hjelpe kaftein med å få Emerald gjennom slusene. Dette er et enormt sluseverk, med flere tutalls meter mellom hvert nivå. Impotnerende ingeniørkunst.

No comments: