Friday, August 12, 2011

Skolebesøk

Viking River Cruises ble startet på 1990-tallet av en nordmann (derav navnet). Torstein Hagen sitter fremdeles som styreformann i firmaet. Her langs Yangtze ligger mange fattige byer, store stygge byer, og små fiskelandsbyer som ikke er landsbyer lenger.


Ovenfor dammen er fiskelandsbyene en saga blott – de ligger nemlig under vann, og folket er flyttet lenger opp i skråningen. De eldre gråter, men de unge gleder seg over dette. Det er ikke lett for en eldre fisker-mann å få seg noe å gjøre i en moderne by, og det er langt ned til vannet der fisken er. De unge utdanner seg i retninger der det er enklere å få seg jobb. Noen av byene har blitt enorme, fordi folk har blitt tvangsflyttet hit. Noen byer er fremdeles nesten landsbyer. Jingzhou ern en blanding, og ser fattig ut. Men - de som bor her er utrolig vennlige og blide!

I 2 av byene langs elven sponser Viking River Cruises 3 barneskoler. VI var på en skole i Yingzhou i 2008, der var det ikke en eneste hel glassrute, og møblene var nærmest bare plankebiter som var satt sammen til å leke skolepulter.


Denne jenta fra en av de høyere klassene (klassetrinn 1-6)
ønsket oss velkommen på god engelsk,
og var en riktig så god program-mester.
 
I dag var vi på en annen skole i den samme byen, og det var utrolig hyggelig å se hva VRC har sørget for. Det er umulig å ha air-conditioner, det har de ikke råd til. Men takvifter! Det var mange takvifter i klasserommene, stoler i vedlikeholdsfrie materialer, glassruter i alle vinduer. Og – mange mange mange blide unger som sang og danset for oss. Vi var forresten også med og danset med ungene. Hokey Pokey! Jaja – vi får leke mens vi kan. Bildene under taler for seg! :)
 
Da Xiong ble umiddelbart omsvermet.


Denne gjengen smågutter danset for oss (mange med aircondition-bukser...)


Denne dukken hadde skikkelig talent!

A/C-bukser, da trenger man ikke bleie!

Vi hadde med oss litt gaver til skolen, et par bøker om Norge (på kinesisk) og tusjer og blyanter og kladdebøker. Dette er ting de får stor glede av. 

Kveldens middag var igjen Chinese family style, masse deilig mat! Det blir nok en mimremiddag på Oriental når vi kommer hjem ja!


No comments: